Teritoriul acoperit de Grupul de Acțiune Locală Someș-Codru este unul coerent și omogen atât din punct de vedere geografic, cât și social, economic și cultural, reușind astfel să susțină o strategie de dezvoltare locală viabilă. Grupul de Acțiune Locală Someș-Codru își desfășoară activitatea pe raza a două județe, Satu Mare și Maramureș și înglobează 8 UAT-uri.
Este vorba de 7 comune:
- Apa,
- Bârsău,
- Crucișor,
- Culciu,
- Homoroade,
- Medieșu Aurit,
- Valea Vinului,
din județul Satu Mare,
- acestora adăugându-se orașul Seini, din județul Maramureș.
Microregiunea este localizată în partea de centru-est a județului Satu Mare și vestul județului Maramureș, acoperind o suprafață totală de 573,25 km. Întinderea teritorială a microregiunii acoperă, astfel, zone care depășesc limitele administrative ale unui singur județ, ceea ce oferă valoare adăugată printr-o abordare omogenă în raport cu nevoile teritoriului.
Delimitarea teritoriului se face după următoarele coordonate:
- la nord se învecinează cu Țara Oașului,
- la sud cu Munții Codrului,
- la est cu depresiunea Baia Mare,
- iar la vest cu zonele limitrofe municipiului Satu Mare.
Cele mai apropiate orașe sunt Livada, cu care se învecinează în partea de vest, orașul Negrești Oaș la aproximativ 25 km și municipiile reședință de județ Satu Mare și Baia Mare care se află la aproximativ 35 de km față de centrul microregiunii.
Relieful Grupului de Acțiune Locală Someș-Codru este dominat de Câmpia Someșului, aceasta reprezentând aproximativ 55% din întreg teritoriul. Ea se întinde în partea de vest și este brăzdată de râul Someș. Câmpia Someșului mai prezintă din loc în loc pâlcuri de pădure, resturi ale fostelor păduri care acopereau întreaga zonă. Trecerea de la câmpie la zonele mai înalte se face spre sud. Aici se află Dealurile Codrului care acoperă aproximativ 25% din teritoriu unde întâlnim altitudini între 200–250 m și numeroase păduri de fag și stejar de unde provine și denumirea acestei zone. În partea de est a teritoriului predomină câmpia cu excepția zonei de limită reprezentată de zona deluroasă.
Populația totală a Grupului de Acțiune Locală Someș-Codru este de 28,603 de locuitori, potrivit recensământului din anul 2021 (Sursa: INS SM și MM). Luând în calcul suprafața teritoriului de 573,25 km², rezultă o densitate medie de 49,8 locuitori pe km², valoare semnificativ mai mică față de media județului Satu Mare, care se ridică la 74,8 locuitori pe km². Păstrând tendintele de la nivel național, populația microregiunii a înregistrat un declin în ultimul deceniu, atât la nivelul comunelor, cât și la cel al orașului Seini. Cauzele principale ale declinului demografic fiind sporul natural negativ și fenomenul migrației spre zonele urbane sau în străinătate.