Componența parteneriatului care își propune dezvoltarea Microregiunii Someș-Codru este formata din 26 de membri, cu următoarea pondere:
- 34,62% parteneri publici,
- 46,15% parteneri privați,
- și 19,23% reprezentanți ai societății civile.
Se observă astfel o distribuție relativ echilibrată între cele trei categorii de membrii, deciziile la nivelul parteneriatului fiind luate în baza unor consensuri între toți partenerii.
Reușita parteneriatului în implementarea strategiilor proprii de dezvoltare locală este în strânsă legătură cu structura omogenă a acestuia, niciun grup de interese nu deține peste 50% dintre voturi, fiind astfel într-un echilibru benefic atât pentru parteneriat cât și pentru interesele legitime ale comunităților locale sau grupurilor de interese reprezentate.
Partenerii publici, reprezintă actorii cheie în dezvoltarea teritoriului, având responsabilitatea de a promova și implementa politici și programe care să conducă la creșterea economică și socială a comunităților locale. Totuși, reprezentarea fără discriminare a intereselor comunității locale de către toți membrii parteneriatului se realizează prin alocarea unor resurse echitabile și accesibile pentru toate părțile interesate astfel încât toți să aibă o șansă egală de a-și promova interesele.
Transparența și comunicarea eficientă între toți membrii parteneriatului reprezintă un alt principiu de funcționare al parteneriatului astfel încât toate deciziile și informațiile relevante să fie accesibile și înțelese de către toți membrii comunității, asigurându-se astfel că toate preocupările și sugestiile sunt luate în considerare. Practicarea acestor principii contribuie la o reprezentare echitabilă și nediscriminatorie a intereselor comunității locale de către membrii parteneriatului, asigurând că toate părțile se simt implicate și că deciziile luate iau în considerare beneficiul comun.